top of page

"Στιγμές" - Έκθεση Ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Βερούτη


Το Chicago Athenaeum: Μuseum of Architecture and Design σε συνεργασία με το European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies παρουσιάζουν την έκθεση του εικαστικού Κωνσταντίνου Βερούτη με τίτλο «Στιγμές» και σας προσκαλούν στα εγκαίνια τη Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, 2018 στις 7.00 μ.μ. στο Contemporary Space Athens, Μητροπόλεως 74 στη Πλάκα.

Λίγα λόγια για την έκθεση: Η ανθρώπινη χρονική περίοδος της ζωής ενός ανθρώπου αποτελείται από στιγμές. Στιγμές ουδέτερες ή έντονες όπως χαρά, λύπη, χρωματίζοντας και κυματίζοντας τα συναισθήματα των ανθρώπων, που μέσα από αυτές συνθέτουν την κατανόηση της ζωής. Υπάρχουν όμως και οι ασυνείδητες στιγμές που έρχονται στην επιφάνεια να αποκαλύψουν την οντότητα της ανθρώπινης φύσης. Στη έκθεση αυτή ο καλλιτέχνης θέλει να γνωστοποιήσει επαναφέροντας αποκωδικοποιημένες αυτές τις ασυνείδητες στιγμές. Μέσα από παιχνίδια, αντικείμενα, που όλοι γνωρίζουν, έχουν παίξει, έχουν αγγίξει, γίνονται τα εργαλεία αποκωδικοποίησης και επαναφέρουν με διαφορετική οπτική την ανθρώπινη φύση. Τα έργα αποδίδονται με διαφορετικές τεχνικές, θέλοντας να δώσουν την ιδιαιτερότητα της κάθε στιγμής. Ένα ταξίδι στο ασυνείδητο κόσμο του μυαλού.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη: Εικαστικός - συντηρητής έργων τέχνης. Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Ασπρόπυργο. Η αγάπη του για την ζωγραφική τον οδήγησε να ολοκληρώσει το 1993 τις σπουδές του στη συντήρηση έργων τέχνης. Εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού για πολλά χρόνια πάνω σε εικόνες και τοιχογραφίες του 13ου -18ου αιώνα.

Έχει σπουδάσει Αγιογραφία στη Σχολή Πετρά με τον Κώστα Παπατριανταφυλλόπουλο σε εικόνα, μουσαμά και φρέσκο και έμαθε την τετραχρωμία και την Κρητική τέχνη. Πολλές από τις αγιογραφίες του βρίσκονται σε εκκλησιές και ιδιωτικές συλλογές. Το 2001 αγιογραφεί κατεστραμμένο τμήμα αγιογράφησης στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδων στον Πειραιά. Το 2004 παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής με τον Παναγιώτη Μπελτέκο.

Από τη μεγάλη του εμπειρία σε έργα τέχνης και λόγω συντήρησης, προσεγγίζει την ζωγραφική με μια άλλη οπτική. Με τα έργα του, κυρίως ανθρωποκεντρικά, προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον θεατή σε ένα πιο πνευματικό διάλογο στηριζόμενο σε ένα άυλο κόσμο που μας περιβάλλει. Ελευθερία πνεύματος, ελευθερία επιλογών, με όποιο αντίκτυπο έχει αυτό στην καθημερινότητα, είναι τα θέματα που τον απασχολούν. Το 2013 κάνει την πρώτη του ατομική έκθεση στην γενέτειρα πόλη του τον Ασπρόπυργο ονομάζοντας την «Eφ όλης της ύλης και του πνεύματος». Μια έκθεση που ολοκληρώνει την γενική σπουδή 20 χρόνων στην τέχνη και τη ζωγραφική.

Το 2016 κάνει την δεύτερη ατομική του έκθεση με θέμα «Ο λαβύρινθος της Αθήνας». Αποκρυπτογραφεί με την δική του οπτική, τρεις περιοχές του κέντρου της Αθήνας όαση των ονομάτων των περιοχών με τούς ανθρώπους που συχνάζουν σε αυτές. Η έκθεση τρέχει και στα τρία σημεία της πόλης ταυτόχρονα, σε πολυσύχναστα γκαλερί - καφέ μπαρ, παροτρύνοντας τους ανθρώπους να κατανοήσουν την υποσυνείδητη επιλογή τους.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, σε εκθεσιακούς δημοτικούς χώρους και σε γκαλερί σε όλη την Αττική. Οι κυριότερες από αυτές είναι : Κρόνος και χρόνος (2015) και Ξενοδοχείο (2016) στο Πολιτιστικό Κέντρο Λ. Κανελλόπουλος στην Ελευσίνα, Energy Athens (2016 & 2017), που διοργάνωσε το Chicago Athenaeum, σε συνεργασία με το European Center, στο Contemporary Space Athens, στη Πλάκα, Αντιπραγματισμός (2016 & 2017) στη Γκαλερί Hώς. Έργα του βρίσκονται σε Μουσεία, ιδιωτικές συλλογές και Δήμους.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου, 2018. Contemporary Space Athens: Μητροπόλεως 74, Αθήνα, τηλ. 210 3428511

Εγκαίνια: Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου, 2018, 19.00-22.00 Διάρκεια έκθεσης: 13/12/2018 – 30/12/2019 Ημέρες & Ώρες: Τετάρτη έως Κυριακή, 14.00 - 21.00

Comments


bottom of page