top of page

Réinventer Paris


Το Chicago Athenaeum, Μuseum for Architecture and Design σε συνεργασία με το European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies παρουσιάζει με αφορμή τον διαγωνισμό επανασχεδιασμού που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι φιλοδοξεί και οργανώνει έκθεση αρχιτεκτονικής με τα διακριθέντα έργα που προτάθηκαν στον διαγωνισμό. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου 2016.

στο Contemporary Space Athens και οι ημερομηνίες διεξαγωγής θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες.

Σχετικά με τον διαγωνισμό και τους συμμετέχοντες Με στόχο να αναδιαμορφώσει το αστικό ιστό του Παρισιού, το “Réinventer Παρίσι" είναι μια έκθεση 23 προτάσεων σχεδιασμού στην προσπάθεια να αναπτυχθεί ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε αρχιτεκτονικά έργα που αφορούν όλη τη σύγχρονη γαλλική πρωτεύουσα.

Προσπαθώντας να αναβιώσει μια συλλογή αρχιτεκτονικών έργων από βασικά σημεία του Παρισιού ο Δήμαρχος Anne Hidalgo προσκάλεσε ενδιαφερόμενα αρχιτεκτονικά γραφεία που κλήθηκαν με την σειρά τους να υποβάλουν τις ιδέες τους για όλα τα σημεία της πόλης, πριν αυτάνα αξιολογηθούν από μία διεθνή επιτροπή. Οι διαφορετικές επιλογές των διακριθέντων έργων περιλαμβάνουν καινοτόμα και ευφάνταστα σχέδια όπως πολυκατοικίες τυλιγμένες σε πράσινο και ένα υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας που μετατράπηκε σε σινεμά.

«Μια πόλη όπως το Παρίσι πρέπει να είναι σε θέση να επανεφευρίσκει τον εαυτό της σε κάθε στιγμή, προκειμένου να ανταποκριθεί στις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Ιδιαίτερα όσον αφορά τη στέγαση και τα πάντα σχετικά με την πυκνότητα των κατοικιών, την ενέργεια και την αντοχή », λέει ο Hidalgo. «Είναι σημαντικό στο σημερινό κόσμο για να βρεθούν νέοι συλλογικοί τρόποι εργασίας, που θα δώσουν μορφή στις μελλοντικές μητρόπολεις».

Μεταξύ των νικητών είναι Βρετανός αρχιτέκτονας David Chipperfield και της Δανό- Ισλανδός καλλιτέχνης Olafur Eliasson. Ο Chipperfield και Eliasson αποτελού μέλη της ομάδας που έχει επιλεγεί για να αναδιοργανώσει την περιοχή Boulevard Morland στο 4ο διαμέρισμα του Παρισιού και η οποία περιγράφεται ως ένας τα εμβληματικά έργα του διαγωνισμού. Η επέκταση και το άνοιγμα ενός υπάρχοντος κτιρίου διοίκησης της πόλης που χρονολογείται από το 1964, ο σχεδιασμός των δύο τελευταίοων ορόφων του κτιρίου όπου θα ενσωματώθει και θα στεγάσει ένα μπαρ, εστιατόριο αλλά και διαμερίσματα. Βρίσκεται στις όχθες του Σηκουάνα, και θα αποτελεί ένα συγκρότημα μικτής χρήσης που θα δημιουργήσει ένα νέο κοινωνικό ορόσημο μέσα στην πόλη, δεδομένου ότι περιλαμβάνει ένα ξενώνα νεότητας, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, γραφεία και χώρους λιανικής πώλησης, και μια αγορά.

Οι 23 νικήτριες ομάδες για Réinventer Παρίσι είναι:

SahuC & Katchoura Architectes with François Chatillon Architecture; Oliver Palatre Architects with Atelier Roberta; Pablo Katz Architecture; Lina Ghotmeh / DGT Architects; Xtu Architects; AAVP Architecture with Vinvent Parreria, Antonio Virga Archtiects, Patric Blanc, and Paul Arene; Manuelle Gautrand Architecture; L35 Architects with ORY & Associates; Red Architecture; PCA - Philippe Chiambaretta Architect; Nicolas Laisne Architects with Bassinet and Turquin; AR Architecture with Christian Delecluse; Jacques Ferrier Architecture with Chartier Dalix Architects, SLA Paysagistes, & Splann; Hubert & Roy Architects with Florence Mercier; Clara Simay with Link Architects, Melanie Drevet, and Philippe Pieger; Evangile: TVK with OLM; Atelier Secousses Architects with Fabre-Speller Architects; Studios d'architecture Ory and Associates; Vincent; Saulier Architects with Choreme; Sou Fujimoto with Oxo Architects and Philippe Starck; David Chipperfield with Calq Architecture, Olafur Eliasson, Studio Other Spaces, and Michel Desvigne; and Perrot & Richard Architects with Atelier Paul Arne, Pierre-Alexandre Risser Horticulture & Gargens and Studio Ramy.

bottom of page