top of page

Διάρκεια έκθεσης
07/04 - 30/04 - 2017

«Γήινα και υπερβατικά»

 

Το European Centre for Architecture Art, Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum museum for Architecture and Design θα παρουσιάσει την ατομική έκθεση του καλλιτέχνη και Δρ. στην Φιλοσοφία των Επιστημών Βασιλείου Αράπη με τίτλο «Γήινα και υπερβατικά» και σας προσκαλεί στα εγκαίνια την Παρασκευή 7 Απριλίου, στις 18.00. Μαζί με τα εγκαίνια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί και η παρουσίαση του νέου του βιβλίου στις 19.00, στο Contemporary Space Athens, Μητροπόλεως 74 στη Πλάκα.

Το έργο του Βασιλείου Αράπη θα παρουσιαστεί από τον Δρ. Αστροφυσικό-Μαθηματικό του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ. Μάνο Δανέζη.

 

Λίγα λόγια από τον Βασίλειο Αράπη πάνω στις σκέψεις και τις βασικές δεδομένες της δουλειάς του.

 

«Ξεκινώντας με βάση την πεποίθηση, ότι για τον «Καλλιτέχνη» και για την δουλειά ενός καλλιτέχνη ή ενός ερευνητή επιστήμονα, καθώς και για τους στόχους του, δεν μπορεί να μιλήσει επακριβώς παρά μόνον ο ίδιος ο καλλιτέχνης ή ο επιστήμονας και ειδικά στην περίπτωση μου που είναι πολύ πιο σύνθετη, θα έλεγα τα εξής :

Για εμένα προσωπικά, η έκφραση (η καλλιτεχνική και η επιστημονική στην προκείμενη περίπτωση) επιβεβαιώνεται μέσω δυο βασικών τρόπων.

Ο πρώτος, είναι εκείνος ο οποίος επιβεβαιώνεται μέσω των προσωπικών ευαισθησιών και αισθημάτων του εκφραστή, καθώς επίσης και με την συνδρομή των εμπειριών, της πληροφόρησης και των τεχνικών γνώσεων του εκφραζόμενου καλλιτέχνη ή επιστήμονα, ήτοι βάσει των πέντε αισθήσεων.

Στην προκείμενη περίπτωση, πιστεύω, ότι έχουμε να κάνουμε με μια ρεαλιστική, αλλά ιδεολογικής βάσης απεικόνιση ή έκφραση της δεχόμενης ή της ορατής εικόνας ενός αντικειμένου ή κατάστασης κλπ. κλπ. ή αλλιώς με μια μετάφραση (ακαδημαϊκή, αφαιρετική ή άλλη) αυτής της δεδομένης εικόνας ή κατάστασης και οποίο και εάν είναι το είδος της έκφρασης στην γκάμα των Τεχνών και των Επιστημών.

 

Όσον με αφορά ωστόσο και παρ' όλο ότι διένυσα αυτά τα διάφορα προαναφερόμενα εκφραστικά στάδια, καθώς και άλλα που συνυπάρχουν σε αυτήν την πρώτη καταγραφή (τρόπο ή μανιέρα), εδώ και τρεις δεκάδες χρόνια ήδη και τούτο λόγω της δεύτερης ιδιότητας μου (φιλόσοφος στις επιστήμες), θα έλεγα ότι ικανοποιούμαι και εκφράζομαι στον γραπτό λόγο και στην καλλιτεχνική απεικόνιση μέσω ενός άλλου τρόπου ή σχολής

(εάν μου επιτρέπεται) που ονομάζεται «εικονική πραγματικότητα» και στην προκείμενη περίπτωση αισθάνομαι υπόχρεος να δώσω την άποψη μου όσον την αφορά και αφορά το άτομο μου και τις εκφράσεις μου.

 

Αντίθετα απ' ότι η κοινή άποψη θεωρεί, τόσο η λήψη των διαφόρων εικόνων και των Συνπαντικών πραγματικοτήτων όσο και ο τρόπος μέσω του οποίου το σύνολο των ανθρώπων εκφράζεται (καλλιτεχνικά ή επιστημονικά) δεν ανάγεται παρά στην ιδεολογική πραγματικότητα – εκείνη του φαίνεσθε - εξ ου και η χρησιμοποίηση των μοντέλων, των διαφόρων αντικειμένων ή άλλων αρχετύπων όσον αφορά την απεικόνιση, την έκφραση και την επιβεβαίωση των μη άμεσα ορατών ή των μη δυνάμενων στην όραση καταστάσεων.

 

Στην εικονική πραγματικότητα αντιθέτως, η οποία είναι, κατά την άποψη μου, η πλέον ρεαλιστική, όλες οι καταστάσεις τις οποίες απεικονίζει ή εκφράζει ο καλλιτέχνης και ο επιστήμονας, καθώς επίσης και όλο το υλικό το οποίο χρησιμοποιεί, δεν προέρχεται παρά από το ή τα επίπεδα του μη-ορατού άμεσα ή και συνήθως του μη δυνάμενου σε όραση, αλλά συγχρόνως του κατά βάση επιστημονικά τεκμηριωμένου είτε αυτό το αποδέχονται είτε όχι οι άλλοι και πιστεύω, ότι είναι αυτό που αιτιολογεί τόσο την γκάμα των χρωμάτων που χρησιμοποιώ όσο και τα επίπεδα (οντολογικά ή μη) τα οποία απεικονίζω.

 

Θα έλεγα εν κατακλείδι, ότι τα ζωγραφικά μου ολογράμματα, δεν είναι γεννήματα μιας κάποιας αχαλίνωτης φαντασίας, αλλά είναι ολογράμματα διαφόρων επιπέδων συνείδησης της ζωής του Σύνπαντος βασισμένα στις δεδομένες μιας επιστημονικής προσέγγισης της πραγματικότητας, η οποία συνήθως διαφεύγει κατά πολύ της συνείδησης του ευρέως κοινού. - Αυτό βέβαια, χωρίς κατά τα άλλα να γίνει αποδεκτό σαν μια κάποια διαφοροποίηση μεταξύ καλλιτεχνών και καλλιτεχνών ή άλλων, αλλά να γίνει αποδεκτό σαν ένα σύνολο από δεδομένες που υπάρχουν αναμφισβήτητα στα υπερβατικά αρχεία της εκάστοτε ανθρώπινης ύπαρξης ή οντότητας και τούτο μη υπαγόμενες στο συνειδητό επίπεδο όλων των εκφραστών. – Γεγονός το οποίο μου επιτρέπει να ταχθώ υπέρ της άποψης, ότι η ΤΕΧΝΗ της ΖΩΗΣ και εν γένει ο τρόπος εδραίωσης των αξιών της μέσω του πειραματισμού (πράξης) και της επιβεβαίωσης μέσω της ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ, είναι αναμφισβήτητα βέβαιον, ότι αντιμετωπίζεται κατά διαφορετικό τρόπο από τον εκάστοτε εκφραστή – και ουδείς έχει το αξιωματικό δικαίωμα της παραμικρής σύγκρισης ή απόρριψης ελλείψει τεκμηριώσεων και τούτο διότι, στο Σύνπαν τα πάντα είναι μοναδικά και μη-συγκρίσιμα, καθώς επίσης και διότι οι καταστάσεις έχουν μόνον έτσι βάσει Φυσικού Δικαίου».

 

 

Από την έναρξη της έκθεσης μέχρι το τέλος της θα πραγματοποιηθούν στον ίδιο χώρο οι παρακάτω εισηγήσεις:

-Παρασκευή 7 Απριλίου, 19.00.

Παρουσίαση του έργου του καλλιτέχνη και Δρ. στην Φιλοσοφία των επιστημών Βασιλείου Αράπη από τον Δρ. Αστροφυσικό-Μαθηματικό του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ. Μάνο Δανέζη.

 

-Τετάρτη 19 Απριλίου, 19.00-21.00.

Εισήγηση με θέμα «Περί τέχνης» από τον Βασίλειο Αράπη και παρουσίαση των βιβλίων του «ΛΕΞΕΙΣ, ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ» και «ΔΥΟ ΑΛΗΘΕΙΣ Η ΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ Ι-ΙΙ». Θα ακολουθήσει ελεύθερη συζήτηση.


-Τετάρτη 26 Απριλίου, 19.00-21.00.
Εισήγηση με θέμα «ΑΒΑΤΟΝ-ΒΑΤΟΝ (ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ & ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ)» από τον Βασίλειο Αράπη. Θα ακολουθήσει ελεύθερη συζήτηση.


Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 30 Απριλίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό για την έκθεση και τις εισηγήσεις. Η παρουσία σας θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά.

 

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 7 Απριλίου, στις 18.00.

Παρουσίαση βιβλίου: Παρασκευή 7 Απριλίου, στις 19.00.

Διάρκεια έκθεσης: 07/04/2017 – 30/4/2017.

Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τετάρτη έως Κυριακή, 2-9μ.μ .

Χώρος: Contemporary Space Athens, Μητροπόλεως 74, 10563, Πλάκα, Αθήνα
Τηλέφωνο: +30 210 342 8511 - Fax: +30 210 342 8512

CONTEMPORARY SPACE ATHENS/

γηινα και υπερβατικα

β. αραπης

Χορηγοί Επικοινωνίας/Yποστηρικτές
bottom of page